Compania Cerealcom Dolj are datorii de 1,71 miliarde de lei. O societate din Italia i-a cerut insolvența
- Cerealcom Dolj, una dintre cele mai mari companii din agricultură, a ajuns în pragul insolvenței și al falimentului, având datorii totale de 1,716 miliarde de lei, conform datelor financiare raportate în 2023, ultimul an cu date publice pentru această societate.
- Pe 30 iunie, anul curent, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj o cerere de intrare în procedura falimentului (și a insolvenței) pentru firma Cerealcom Dolj, așa cum a descoperit AGROINVESTIGAȚII.RO.
- Firma italiană Cazzola Alesio&C a cerut intrarea în procedura falimentului pentru Cerealcom Dolj. Compania italiană este importator de îngrășăminte pentru Cerealcom Dolj, deși are sediul într-un magazin de pet shop din regiunea italiana Ferrara.
- Mihai Anghel, acționarul majoritar al companiei Cerealcom, ne-a asigurat că firma italiană și-a retras solicitarea. Investitorul a declarat pentru AGROINVESTIGAȚII.RO că firma pe care o administrează nu are probleme financiare în ciuda lipsei bilanțului.
Firma Cerealcom Dolj, deținută de fermierul Mihai Anghel, a ajuns de la o cifră de afaceri de peste un miliard de euro în 2021 și 2022 să aibă din 30 iunie o cerere de intrare în faliment din partea societății italiene Cazzola Alesio&C din comuna Savonarola, regiunea Ferrara.
Punctele cheie
Dosarul ar urma să se judece la Tribunalul Dolj, însă până în acest moment magistrații nu au stabilit un prim termen de judecată. Contactat de AGROINVESTIGAȚII.RO, Mihai Anghel ne-a spus că solicitarea firmei din Italia nu era serioasă.
„Era vorba de o restanță mică, de câteva zeci de mii. Am luat niște produse chimice de la ei, îngrășăminte, și nici nu au fost bune. A fost o încercare forțată de a ne cere insolvența. Nu are cum Cerealcom să intre în insolvență din cauza unei firme mici din Italia”, ne-a declarat Mihai Anghel.
Cerealcom Dolj a rămas totuși fără capitaluri, dar cu datorii
Cerealcom nu a mai depus bilanțul pentru anul trecut. 2023 este ultimul an în care Ministerul de Finanțe are datele financiare pentru această companie. În urmă cu doi ani, compania a avut o cifră de afaceri de puțin peste 607 milioane de lei și pierderi de peste 217 milioane de lei, având în medie 242 de angajați.
„Nu am depus până acum bilanțul pe 2024 pentru că noi suntem o firmă de agricultură, comerț de cereale. Anul nostru se termină pe 30 iunie, vom depune bilanțul în perioada următoare. Noi nu avem an calendaristic, noi ne orientăm după anul comerțului cu cereale”, ne-a mai declarat Mihai Anghel.
În plus, firma a adunat datorii la partenerii de afaceri, la bănci și la stat de 1,71 de miliarde de lei, conform bilanțului pe 2023, consultat cu ajutorul platformei Termene.ro.
Este adevărat, datoriile raportate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru Cerealcom erau undeva la 150.000 de lei.
Reamintim datele financiare pe anul trecut nu au fost încă trimise de Cerealcom la Fisc.
În ciuda asigurărilor primite de la Mihai Anghel, compania agroalimentară Cerealcom Dolj a fost golită de capitaluri în ultimii ani și a tot adunat datorii, așa cum reiese din datele financiare obținute de la Ministerul de Finanțe.
Însă, capitalurile s-au evaporat din Cerealcom.
Dacă în 2022 firma avea capitaluri proprii de 239 milioane de lei, după doi ani societatea mai avea doar 13 milioane de lei.
Companie de peste un miliard de lei venituri în 2021 și 2022
Compania Cerealcom Dolj SRL, care se ocupă cu comerțul cerealelor, semințelor, furajelor, este controlată de Mihai Anghel (99,99%) și Ion Anghel (0,004%).
În 2021, Cerealcom trece pentru prima dată de pragul afacerilor anuale de peste un miliard de lei și avea venituri de 1,25 miliarde de lei. În 2022, societatea s-a menținut peste pragul de un miliard de lei, cu venituri de 1,12 miliarde lei, conform bilanțurilor publicate de Ministerul de Finanțe.
Compania care cere insolvența firmei lui Anghel ar fi un magazin de mâncare pentru animale din Italia.
Cazzola Alessio&C SRL, compania care se ocupă de insolvența companiei Cerealcom Dolj SRL, activează în Italia într-un magazin pentru mâncare de animale localizat în provincia Ferrara, conform datelor de pe Google Maps.
Firma comercializează, conform paginii proprii de Facebook: „Produse pentru agricultură, furaje pentru animale de companie și animale de fermă, plante de exterior și de interior”.
Anul acesta, compania italiană figurează cu 2 angajați și cu o cifră de afaceri care depășește un milion de euro în 2024, conform datelor platformelor italiene pentru companii.
Alessio Cazzola figurează ca directorul companiei. Acesta nu este trecut ca ar avea firme în România.
La autorizațiile de import, Cerealcom Dolj a trecut că importă îngrășăminte din Italia.
Mihai Anghel a preluat de la stat Cerealcom
Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom, este considerat drept unul dintre principalii producători de cereale din România. În anul 2011, Mihai Anghel a ocupat locul 106 în Topul Forbes „500 Miliardari”.
Acesta se numără printre primii agricultori din România.
În 1999, a cumpărat de la stat Cerealcom Dolj, unul dintre cele 40 de Cerealcom-uri răsfirate de comuniști în mai fiecare județ până în 1989.
Omul de afaceri a mai fost acuzat în trecut de anchetatori că a pus mâna pe acțiunile Cerealcom fără o reevaluare a capitalului social. Valoarea reală ar fi fost de 12,5 milioane de lei, nu de 1,9 milioane, cât a plătit Anghel. Mihai Anghel susține că firmele pe care le deține au fost verificate minuțios, fără a fi găsite nereguli, conform sursei Adevărul.
Grupul de firme al familiei Anghel
După achiziția Cerealcom, în 2001 și 2002, alte două firme au intrat în portofoliul grupului din Dolj, după ce Anghel a cumpărat, tot de la stat, două IAS-uri (întreprinderi agricole de stat) de la Redea și Segarcea, care ulterior s-au transformat în Redias Redea și Cervina Segarcea.
Cerealcom Dolj a devenit apoi cea mai mare firmă din grupul lui Anghel și comercializează anual 400.000 de tone de cereale. Mihai Anghel mai deține companiile Oltyre Craiova (cultivarea cerealelor și a plantelor oleaginoase), Cervina Segarcea (cultivarea cerealelor și a plantelor leguminoase), Redias Redea (cultivarea cerealelor și a plantelor leguminoase).
Oltyre Craiova este însă în totalitate pe numele fiului, Mihai Andrei Anghel, și a realizat o cifră de afaceri de 58,5 milioane de lei în 2024, cu un profit de 7,8 milioane de lei. Prin Oltyre sunt deținute și Redias Redea și Cervina Segarcea, care au împreună afaceri de 62 de milioane de lei.
Cerealcom Dolj administrează 25.000 hectare de teren agricol în județele Dolj și Olt, deținând și o rețea de silozuri, conform unor articole de prezentare din presa agricolă.
Mihai Anghel este în continuare acționar și în firmele Moara Bocșa SRL (99%), Domeniul Coroanei Segarcea SRL (88,29%) și Cerealcom Grup SRL (50%). Niciuna dintre acestea nu a depus bilanțul fiscal pe anul trecut.
Cerealcom exportă cereale pentru saudiți
Autoritatea Generală pentru Securitate Alimentară din Arabia Saudită (GFSA) a achiziționat recent 300.000 de tone de grâu românesc, dintr-un total de 920.000 de tone. Unul dintre furnizori este Cerealcom Dolj, care va livra 175.000 de tone la prețuri între 268,5 dolari/tonă și 275,5 dolari/tonă. Tranzacția ajunge la aproximativ 47,6 milioane de dolari, scria în februarie 2025 publicația Economica.net.
În 2017, ministrul Agriculturii din acea perioadă, Petre Daea, a vizitat recolta de orz în zona Segarcea, acolo unde activează Mihai Anghel.
Cerealcom Dolj are cereale păioase pe 13.800 ha din cele 24.000 ha pe care le lucrează. Orzul ocupă 6.300 ha. Atât orzul, cât și grâul sunt soiuri din Serbia. Grâul este nearistat și se va culege primul din țară, susținea atunci Petre Daea. De asemenea, Daea l-a felicitat telefonic pe Mihai Anghel pentru lanurile dese de porumb și pentru felul în care arată culturile.