Ștefan Nicolae
Cu ochii pe ei

Controversele din jurul lui Ștefan Nicolae, omul din spatele protestelor funcționarilor agricoli. Datorii uriașe la ANAF

  • Sindicalistul Ștefan Nicolae, președintele Agro-Star 2022, cel care susține în aceste zile că se luptă pentru binele angajaților de la stat din sistemul de agricultură, este acuzat de Agenția Națională de Administrare Fiscală că a păgubit intenționat bugetul de stat cu 2,8 milioane de lei.
  • Paguba ar fi fost produsă de Ștefan Nicolae când acesta era președintele federației Agrostar, care acumulase datorii de 7 milioane de lei, dintre care 2,8 milioane către ANAF.
  • Agrostar a intrat în insolvență și apoi în faliment, la cererea ANAF în urma unor nereguli cu fonduri europene, fără ca paguba la bugetul de stat să mai fie recuperată. Fiscul consideră că Ștefan Nicolae trebuie să plătească banii, deoarece Agrostar a refuzat să mai depună declarații fiscale.
  • „Prin nedepunerea documentelor se creează premisele eludării legii, ținerii unei contabilități fictive sau chiar a unei duble contabilități”, scriu specialiștii de la ANAF în documentele dosarului.
  • Pe fond, la Tribunalul București, judecătorii au considerat, în luna mai, că Ștefan Nicolae nu trebuie să plătească paguba în lipsa unei condamnări penale. Însă, Fiscul a făcut recurs, care se va judeca la Curtea de Apel București.
  • Ștefan Nicolae ne-a spus că din punctul său de vedere situația este un abuz comis de ANAF. „Fiscul mi-a cerut insolvența, mi-a blocat fondurile și nici nu a acceptat o reeșalonare a datoriilor”, ne-a răspuns liderul sindical.
  • El spune că încă mai speră să anuleze falimentul federației sindicale. „Trebuia să funcționăm cumva. Nu a fost nimic orchestrat, deși așa pare. Vreau și acum să ne plătim datoriile, dar nu suntem lăsați”.

Veniturile pentru care Ștefan Nicolae, președintele federației Agro-Star, se luptă prin proteste să le păstreze pentru angajații din agricultură ar putea fi acoperite chiar cu datoriile pe care federația sa le are la stat. Mai mult, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) consideră, într-un proces civil, că Ștefan Nicolae este responsabil de pagubă și trebuie să o achite din banii personali.

S-a ajuns în această situație pentru că, în 2023, Ștefan Nicolae a decis că este mai bine să fie președinte la o federație nouă, fără datorii – Agro-Star 2022 – și să lase în insolvență și faliment Agrostarul. Aici este de precizat că insolvența Agrostar a fost solicitată de ANAF pentru a acoperi daunele federației dintr-un proiect cu fonduri europene.

Lupul paznic la oi

Tăierile de venituri pentru angajații din instituțiile publice din subordinea Ministerului Agriculturii sunt contestate în ultimele zile de președintele Federației Sindicatelor din Agricultură, Administrație, Alimentație, Cercetare, Turism și Dezvoltare Rurală AGRO-STAR 2022.

Ștefan Nicolae, președintele federației, se opune ferm reformelor din agricultură promovate de Guvern, pe care le consideră periculoase pentru stabilitatea sectorului.

Ștefan Nicolae

El a anunțat astăzi, 7 iulie, că peste 700 de angajați din APIA (Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură), AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), direcții agricole și cercetare protestează în București și în țară, nemulțumiți de eliminarea sporurilor pentru cei care gestionează fonduri europene.

Nicolae susține că acești angajați muncesc non-stop, contribuie esențial la absorbția fondurilor și nu pot fi incluși în măsurile de austeritate generalizată. El a cerut modificarea legii asumate de Guvern și a declarat că protestele vor continua până la rezolvarea problemelor.

Cum se împart datoriile Agrostar

De fapt, tăierile de venituri care ar trebui impuse la instituțiile publice din agricultură puteau fi acoperite și din datoriile pe care le-a lăsat Ștefan Nicolae prin federația Agrostar.

În anul 2023, federația Agrostar a intrat în insolvență la solicitarea Fiscului. Tabloul creditorilor însuma o datorie de peste 7 milioane de lei, din care 2,8 milioane doar către bugetul de stat.

Și asta nu e tot: Ștefan Nicolae nu s-a sfiit să înființeze o altă federație cu același scop și cu o denumire aproape identică, pentru a crea impresia că este tot președinte la Agrostar, când, de fapt, conduce Agro-Star 2022.

Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe – AGROSTAR (cod unic de înregistrare 7167490) se află în procedură de insolvență la Tribunalul București – Secția a VII-a Civilă, dosar nr. 18437/3/2023. Conform Tabelului definitiv consolidat al creanțelor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 6381 din 25 martie 2025, valoarea totală a datoriilor AGROSTAR se ridică la 7,2 milioane de lei.

Datoriile sunt împărțite astfel:

Creanțe bugetare: 2.859.606,88 lei, dintre care 2.859.128 lei către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București și 478,88 lei către Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 5.

Datorii Agrostar

Creanțe chirografare: 4.340.096,24 lei, provenite din relații contractuale sau litigii cu persoane juridice și fizice, inclusiv Compania de Navigație Fluvială Română Navrom SA și persoane fizice ca Meiroșu Victorita și Dorobanțu Tudor.

ANAF îl consideră vinovat pe Ștefan Nicolae

Potrivit Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București, Ștefan Nicolae, ca fost reprezentant al Federației Agrostar, este responsabil de acumularea masivă a datoriilor la bugetul de stat și de neplata acestora la termen, contribuind astfel la falimentul organizației.

Ștefan Nicolae, datorii Agrostar
Agrostar a acumulat datori la ANAF de 2,8 milioane de lei.

ANAF susține că „Nicolae a dispus, în interes personal, continuarea activității federației, deși aceasta era deja în incapacitate de plată, ignorând obligația legală de a solicita deschiderea procedurii de insolvență în termen de 30 de zile”. De asemenea, este acuzat de „lipsă de diligență managerială, neîncasarea creanțelor și nepredarea documentelor contabile către lichidator” – fapte care indică o gestiune defectuoasă și posibila existență a unei contabilități fictive. Aceste elemente au fost invocate ca motive pentru atragerea răspunderii patrimoniale personale.

Ștefan Nicolae a respins acuzațiile ANAF, afirmând că nu a acționat în interes personal și că nu există dovezi clare privind implicarea sa directă în declanșarea stării de insolvență. Apărarea sa susține că federația nu era supusă Legii 31/1990, fiind o organizație sindicală fără scop patrimonial, reglementată de norme speciale. În plus, lipsa unei cereri de insolvență nu echivalează cu răspunderea personală în lipsa unui prejudiciu dovedit ca fiind cauzat de acesta.

Tribunalul i-a dat câștig de cauza președintelui Agrostar, ANAF a făcut apel

Tribunalul București a respins cererea ANAF de a-l obliga pe Ștefan Nicolae să plătească datoria în lipsa unei anchete penale care să probeze posibile fapte ilegale ce țin de insolvența Agrostar, dar și pentru lipsa de probe că președintele Agrostar a folosit sumele datorate în interes propriu. ANAF a contestat decizia la Curtea de Apel București, urmând ca primul termen să fie stabilit în perioada următoare.

„Pentru angajarea răspunderii potrivit prevederilor art.169 alin.1 şi alin. 2 din lege (n.r. Legea nr.85/2014) în sarcina membrilor organelor de conducere trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile generale ale răspunderii civile delictuale  – existenţa unui prejudiciu; o faptă ilicită a unei persoane; existenţa raportului de cauzalitate între fapta ilicită a persoanei şi prejudiciu; fapta ilicită să fi fost comisă cu una din formele de vinovăţie. Pe lângă condiţiile generale, art.169 prevede şi condiţii speciale pentru angajarea acestei forme de răspundere: persoanele care au săvârşit faptele ilicite trebuie să fie membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere”, stabilește Tribunalul București.

Însă, „în acest sens, pentru aplicarea art. 169 lit. c, reclamantul (n.r. – ANAF în acest caz) trebuie să explice în ce au constat faptele, activităţile desfăşurate de preşedinte în interes personal şi care ar fi dus în mod inevitabil debitorul la încetarea de plăţi, nefiind relevante argumentele potrivit cărora simplul fapt că nu s-a solicitat aplicarea dispoziţiilor legii 85/2014 şi s-a continuat desfăşurarea activităţii ar fi suficient pentru atragerea răspunderii în temeiul acestui text de lege”, mai scrie judecătorul de caz în decizia sa.

„Dezinteresul şi managementul defectuos invocate de reclamant la modul foarte general, chiar dacă ar fi cauzat pierderi în patrimoniul debitorului, nu constituie o cauză de atragere a răspunderii, neregăsindu-se printre cele prevăzute de art. 169 din lege”, este concluzia instanței Tribunalului București.

„Dacă eram vinovat, cu siguranță judecătorul mă obliga la plata datoriilor. Dar judecătorul a văzut că am fost de bună-credință, iar ANAF-ul nu”, ne-a comentat Ștefan Nicolae decizia Tribunalului București.

Ștefan Nicolae schimbare
Dosarul de insolvență a fost înregistrat în 2023, noua federație a fost înființată în 2022.

„Este un abuz al ANAF”

Ștefan Nicolae ne-a asigurat că, în ciuda aparențelor, nu a fost nimic orchestrat.

„În primul rând, ANAF-ul ne-a cerut insolvența. Datoriile sunt dintr-un proiect cu fonduri europene. A rezultat o datorie dintr-un proiect. Nu sunt alte tipuri de datorii, nu e vorba că nu ne-am plătit taxele”, a explicat acesta.

„După ce ni s-au imputat datoriile, ANAF-ul ne-a refuzat cererile de eșalonare. Noi suntem o organizație sindicală, nu aveam banii în conturi, dar puteam să-i plătim în 3-4 ani. Reprezentanții ANAF nu au dorit. Ba, mai mult, ne-au cerut și insolvența, și falimentul. Am ajuns astfel în situația în care nu ne puteam plăti datoriile și nici nu aveam venituri ca să le achităm. Am înființat o altă federație pentru că sindicatele membre aveau nevoie de o structură națională”, ne-a mai spus Ștefan Nicolae.

Acesta a subliniat că „Nu a fost nimic organizat, nu a fost nimic orchestrat. Am vrut mereu să ne plătim datoriile. Nu am cerut noi insolvența, ci ANAF-ul. Nu aveam bani în cont, nu am putut plăti. Nu am înființat o nouă federație ca să scap de datorii”.

Condamnarea pentru corupție

Ștefan Nicolae nu este străin de o condamnare penală, iar datoriile din fonduri europene i se trage tot de la această condamnare. A fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, prin decizia penală nr. 328/A din 12 martie 2021, la 3 ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 5 ani, pentru trafic de influență și instigare la folosirea de documente false în scopul obținerii ilegale de fonduri europene.

Alături de el, Tudor Dorobanțu, fost secretar general al Federației și manager de proiect, a fost condamnat la 2 ani cu suspendare. Cei doi au fost obligați să plătească Ministerului Fondurilor Europene daune materiale de 63.855 lei, iar de la Nicolae s-a confiscat și suma de 20.000 de euro.

Cazul evidențiază cum fonduri destinate dezvoltării agriculturii au fost deturnate prin influență sindicală și documente false. Ancheta DNA, începută în 2012, a demonstrat că liderii sindicali au creat aparențe de legalitate pentru proiecte frauduloase.

Ștefan Nicolae este și partenerul de viață al Ioanei Apan, implicată într-un alt dosar de corupție, „Romgaz–Interagro”, alături de Adriean Videanu și Ioan Niculae. Apan a fost trimisă în judecată pentru presupuse fapte de delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat. După 14 ani de proces, instanța supremă a decis achitarea definitivă a tuturor inculpaților, inclusiv a Ioanei Apan, pe motiv că „fapta nu există”.