Compania Plantagro a intrat semi-insolvență și nu mai poate fi executată pentru datorii. Restanțele se apropie de 100 mil. euro
- Una dintre cele mai mari companii din agricultură, furnizor de îngrășăminte, semințe și chiar de cereale, Plantagro-Com din Vaslui a intrat de luni în procedura concordatului preventiv.
- Forma mai ușoară a insolvenței ajută acționarii și administratorii să aibă mai mult control asupra deciziilor luate în firmă, chiar dacă aceasta este administrată de un lichidator specializat în insolvență.
- Plantagro nu a mai depus bilanțul pe anul trecut, deși termenul limită a fost 31 mai. Datoriile companiei, deținute de Constantin Nechifor și Daniel-Nicolae Șerban, erau de 464 de milioane de lei doar la nivelul anului 2023, conform datelor publicate pe portalul Ministerului de Finanțe.
- Reprezentanții Plantagro nu ne-au răspuns până acum la întrebările legate de cauzele intrării în concordat preventiv și dacă vor mai putea onora comenzile și livrările în perioada următoare.
Plantagro-Com SRL a intrat oficial în procedura de concordat preventiv, conform deciziei pronunțate în Dosarul nr. 1532/89/2025 de Tribunalul Vaslui, Secția Civilă.
Punctele cheie
Cererea a fost admisă săptămâna aceasta, luni – pe 7 iulie 2025, iar instanța a dispus deschiderea procedurii, în baza Legii 85/2014 privind prevenirea insolvenței și a insolvenței.
Protecție în fața creditorilor până pe 2 octombrie
Pe durata procedurii, toate executările silite au fost suspendate automat pentru 4 luni, cu excepția celor asupra creanțelor salariale. Următorul termen pentru verificarea procedurii este stabilit pentru 2 octombrie 2025.
Administratorii trebuie să elaboreze un plan de restructurare în maximum 60 de zile, să-l comunice creditorilor afectați și să întocmească rapoarte trimestriale privind activitatea companiei.
Administratorul concordatar desemnat este consorțiul format din LD Expert Grup SPRL și Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL, contractat direct de către Plantagro-Com.

Concordatul preventiv este o procedură legală prin care o firmă aflată în dificultate financiară, dar încă funcțională, cere protecția instanței pentru a evita insolvența. Firma propune un plan de restructurare agreat de creditori, sub supravegherea unui administrator special.
Aparența unei povești de succes până în 2023
Plantagro-Com SRL, companie înființată în 2001 la Vaslui, este controlată în cote egale de Constantin Nechifor și Daniel-Nicolae Șerban. Nu a depus bilanțul aferent anului fiscal 2024, ceea ce alimentează incertitudinile privind viitorul său operațional.
Compania nu este acționară în alte firme, însă ambii asociați dețin și controlează mai multe afaceri agricole și de distribuție în regiunea Moldovei (Graminis, Landcom, Weizenagri etc.). În lipsa unei restructurări financiare rapide, Plantagro riscă să piardă încrederea partenerilor și a fermierilor, mai ales că, în prezent, capacitatea de plată este incertă, iar livrările către clienți pot fi afectate.
Deși în 2023 a raportat o cifră de afaceri record de 890,6 milioane lei, în creștere cu 44% față de 2022, și un profit net de 8,1 milioane lei, acest rezultat a marcat o scădere de 33% față de anul precedent.
Datoriile totale au depășit însă 464 milioane lei. Compania figurează cu restanțe ANAF de peste 1 milion de lei.
Creditele bancare depășeau 100 de milioane de lei, doar conform garanțiilor mobiliare cerute de bănci în acest an. BCR, Eximbank și Raiffeisen sunt creditorii bancari ai firmei.
Reprezentanții companiei nu ne-au răspuns până în acest moment la întrebările despre motivele intrării în această procedură de protecție.
„Afacerea Plantagro-Com a fost începută în urmă cu mai bine de 15 ani și a activat inițial în domeniul achiziționării de cereale. La vremea respectivă nu avea terenuri agricole. Încet, încet, afacerea s-a dezvoltat. Am început de la câteva hectare, iar acum am ajuns la 5.000 de hectare de teren agricol pe care îl lucrăm. Suntem prezenți în sudul, estul și nordul țării, dar în câțiva ani cred că vom fi cunoscuți și în vestul țării“, a povestit Laura Şerban pentru Ziarul Financiar, într-un articol din 2017. Aceasta este director economic al companiei.
Compania oferă fermierilor îngrășăminte și semințe
Plantagro‑Com SRL furnizează fermierilor o gamă completă de inputuri agricole. Oferta companiei include:
- Produse fitosanitare – erbicide, fungicide, insecticide, oferite alături de consultanță tehnică specializată;
- Semințe certificate – pentru culturi cerealiere și oleaginoase, selectate de parteneri de top (Limagrain, Syngenta, Corteva etc.);
- Fertilizanți solubili și granulați, distribuiți în toată țara prin rețea proprie;
- Cereale – achiziționate și comercializate pe piețele regionale ale Moldovei și Munteniei;
- Servicii agricole – cercetare, consultanță agronomică și transport rutier pentru producție;
- Comerț de inputuri secundare – piese auto, depozitări, comerț online, servicii de curățenie și colectare deșeuri (coduri CAEN conexe).

Reprezentanții companiei nu ne-au răspuns nici la întrebarea dacă, în această perioadă de concordat preventiv, vor mai putea onora comenzile și livrările făcute de fermieri, care se pregătesc să termine activitățile de vară și să le înceapă pe cele de toamnă.
Cu sediul central la Vaslui și nouă puncte de lucru în principalele județe agricole (Iași, Brăila, Ialomița, Teleorman), Plantagro‑Com se poziționează ca un „partener strategic pentru fermieri”, combinând produse, know‑how și logistică. Calitatea și complexitatea ofertei sale au atras colaborarea cu lideri globali (BASF, Nufarm, Syngenta etc.).